Het kattenkabinet

Het kattenkabinet is een privé museum en is opgericht ter ere van een hoogbegaafde kat John Piermont Morgan (benoemd naar de Amerikaanse bankier J.P. Morgan). Het bevat een unieke collectie van schilderijen, tekeningen, sculpturen en andere werken, van o.a. Pablo Picasso, Rembrandt, Henri de Toulouse-Lautrec, Corneille, Sal Meijer. In elk van deze werken speelt een kat de hoofdrol.

De opdracht

De opdracht was om de entree, receptie en museumwinkel van het kattenkabinet het in te richten. Dit zodat het groeiend aantal bezoekers beter geholpen kan worden. Verder moesten de ruimtes van nieuwe kleurencombinaties worden voorzien. Daarnaast moest de klimatologische omstandigheden worden aangepast. Tenslotte moest er berging komen voor de grote collectie affiches in de museumwinkel. In het ontwerp moest rekening gehouden worden met een goede presentatie van de diverse artikelen.

Het ontwerp

Voor het kattenkabinet is een speciaal modulair meubelsysteem ontwikkeld. Het modulair meubelsysteem systeem zorgt voor een stapeling waardoor diverse toepassingen mogelijk zijn. Een van de toepassingen is een berging voor de grote collectie affiches. Deze worden bewaard in kokers en vormen de letters CATS.

De kokers zijn beplakt met affiches. In de kokers zitten binnenkokers die genummerd zijn. Deze nummers corresponderen met de genummerde affiches aan de muur. Vervolgens kunnen de bezoekers deze binnenkokers er zelf uithalen en afrekenen bij de kassa.

De entree van het kattenkabinet heeft de nieuwe balie en de pui met de schuifdeuren. De pui zit precies op de plek waar het bestaande plafond een sprong maakt. Hierdoor komt een natuurlijke overgang van en naar het tochtportaal tot stand. Ook de balie is opgebouwd uit losse elementen. Deze zijn hetzelfde als het CATS meubel. Alleen het gedeelte bestemd voor de kokers is vervangen door een dichte wand. 

Een bestaand raam werd weer in ere hersteld. De winkel springt hierdoor beter in het oog vanuit de trap naar boven richting het museum.

Details

De voet, het bovenblad en de (soort van) sushi tafeltjes erboven zijn in verstek verlijmd en in 9 en 18 mm colorplye grijs uitgevoerd. De kast met de berging voor de affiches is in 18 mm zwart betonplex uitgevoerd. De ‘sushi’ tafeltjes hebben een rond gat in het midden. Hierin passen de bestaande molens voor de ansichtkaarten in. Dit zorgt ervoor dat de stalen voet van de molen uit het zicht blijft.

Praktische informatie

Fotografie: Anne Reinke.
Interieurbouwer: Maatschap Spaarndam Dennis de Rond.
Tochtportaal: Schipper
Kozijnen ism Boon Edam
Stoffering: Siersema interieur, Amsterdam.
Loper: Limited Editions.
Met dank aan Lonneke Oosterwaal en Anna Koolen.

 

 

Plattegrond nieuwe situatie