A-venue, lavendelberg aan de A-10

Langs de rondweg (A-10) van Amsterdam stond tot 2009 op het Coenplein 25 jaar lang een loos viaduct. De studio vond dat daar iets mee gedaan moest worden. Op eigen initiatief en met hulp van velen hebben we van dit viaduct een tijdelijke ‘site-specific’ sculptuur gemaakt, A-venue. Op twee grote nieuwe heuvels aan de de uiteinden van het viaduct werden 25000 lavendelplanten geplant. Deze lavendelberg creëerde een bloemenzee.

Beeldspraak A-venue

De bloemenzee is o.a. bedoeld als een aankondiging voor de aanleg van de tweede buis van de Coentunnel. De aanleg van de tweede buis – waarbij het viaduct na 25 jaar in gebruik wordt genomen – zou in 2014 een feit worden. De lavendelberg gaf ook het beeld van ‘ Toscaanse heuvels’. De ‘Toscaanse heuvels’ zijn ook een verwijzing naar de klimaatverschuiving. Tenslotte heeft Lavendel een rustgevende werking. Per dag staan er tijdens de spits ca 100.000 mensen op deze plek  in de file. De lavendelplanten vangen 25000 planten ca 400k/g fijnstof af per jaar. Dit haalt de fijnstof uit de lucht wat een positieve invloed heeft het milieu.

In April 2010 is het natuurbeeld afgebroken. Het viaduct maakt nu weer onderdeel uit van de uitbreiding tweede buis Coentunnel.

Praktische informatie

Swamps bestaat uit David Veldhoen (lid tot 2010), Roel van Timmeren, Floris van der Kleij
Materialen: zand, aarde, bigbags, kratten, grastegels, lavendel
Maten: 235x50x18h.

Foto Roger Cremer

Sponsoren (financieel): Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedsel (LNV), Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK), Gemeente Amsterdam, Gemeente Zaandam, Cultuurfonds Bank Nederlandse Gemeente, Prins Bernhard Cultuurfonds. Sponsoren (materieel, kennis, arbeid): Alterra Wageningen (WUR) Vincent Kuypers, Groenvoorziening Noord (Theo Meijer), Leo Dedding (advies onderhoud) Rijkswaterstaat (Jasmijn Miete en Jan Pilkes), Vereniging van Bedrijven A’dam Noord (VEBAN), Struyck Verwo, Schoeller Arca Systems, Darthuizer, van Leyen Pallets, Braspenning, Kabel Zaandam, Willem Ox, Gunco, NIEFRA beveiliging, Geert Groote School Amsterdam, Dura Vermeer Consortium Coentunnel Company, Frank Keizer, Dick Spinder. Swamps bedankt van harte -en met name Groenvoorziening Amsterdam Noord (Theo Meijer)- alle sponsoren. Zonder hen was dit eigen initiatief niet van de grond gekomen.

 

 

 

 

Foto Roger Cremer