kattenkabinet, monumentenzorg, gouden bocht, kat, bob meijer, wendela scheltema, poes, van eeghen

Kattenkabinet, Herengracht 497 in Amsterdam

Het kattenkabinet is een privé museum en is opgericht ter ere van een hoogbegaafde kat John Piermont Morgan (benoemd naar de Amerikaanse bankier J.P. Morgan). Het bevat een unieke collectie van schilderijen, tekeningen, sculpturen en andere werken, o.a. van Pablo Picasso, Rembrandt, Henri de Toulouse-Lautrec, Corneille, Sal Meijer, waarbij een kat de hoofdrol speelt. De opdracht was om de entree, receptie en museumwinkel op de parterre te herinrichten, zodat het groeiend aantal bezoekers beter geholpen kan worden. Ook moest de klimatologische omstandigheden worden aangepast en de ruimtes van een nieuwe kleurcombinatie worden voorzien. Bovendien moest er berging komen voor de grote collectie affiches in de museumwinkel, waarbij in het ontwerp rekening moest worden gehouden met een goede presentatie van de diverse artikelen.

betonplex meubels, eclecticisme,

Voor deze opdracht is een speciaal modulair meubelsysteem ontwikkeld. Door stapeling zijn diverse toepassingen mogelijk, zoals een berging voor de grote collectie affiches bewaard in kokers, die de letters CATS vormen.

Plattegrond van de nieuwe situatie. Fotografie Anne Reinke, Interieurbouwer Maatschap Spaarndam Dennis de Rond, Tochtportaal Schipper kozijnen ism Boon Edam. Stoffering Siersema interieur, Amsterdam  Loper Limited Editions. Schipper kozijnen Opmeer, Boon Edam, glazen schuifdeur, tochtportaal, mechanische schuifdeuren

De entree met de nieuwe balie en de pui met de schuifdeuren. De pui zit precies op de plek waar het bestaande plafond een sprong maakt, waardoor het een natuurlijke overgang tot stand komt van en naar het tochtportaal.

betonplex, colorplye, sigarenkist, verstek,

De balie is ook opgebouwd uit dezelfde losse elementen als bij het CATS meubel, alleen is het gedeelte met de kokers vervangen door een dichte wand.

Details van met meubelsysteem en de stapeling. De voet, het bovenblad en de (soort van) sushi tafeltjes erboven zijn in verstek verlijmd en in 9 en 18 mm colorplye grijs uitgevoerd, de kast met de berging voor de affiches is in 18 mm zwart betonplex uitgevoerd.

De kokers zijn beplakt met affiches. In de kokers zitten binnenkokers die genummerd zijn en corresponderen met de genummerde affiches aan de muur. De bezoekers kunnen deze binnenkokers er zelf uithalen en afrekenen bij de kassa.

De 'sushi' tafeltjes hebben een rond gat in het midden waar de bestaande molens voor de ansichtkaarten in passen. Hierdoor komt de stalen voet van de molen uit het zicht. Een bestaand raam werd weer in ere hersteld, waardoor de winkel vanuit de trap naar boven richting het museum, beter in het oog springt.

Dennis de Rond, Anne Reinke

Plattegrond van de nieuwe situatie. Fotografie Anne Reinke, interieurbouwer Maatschap Spaarndam Dennis de Rond, tochtportaal Schipper kozijnen ism Boon Edam, stoffering Siersema interieur, Amsterdam, loper Limited Editions. Met dank aan Lonneke Oosterwaal en Anna Koolen.

 

studio florisvanderkleij