stedelijk museum alkmaar, voorheen vaste tentoonstelling 'De kleine wereld'.

Ontwerp voor de vaste tentoonstelling van de collectie kinderspeelgoed en kindervoorwerpen. Deze tentoonstelling bestaat niet meer.
De speelgoedcollectie ‘De Kleine wereld’ was een bonte verzameling aangelegd door het museum. Vandaar ook dat deze  collectie als geheel, zonder selectie en hiërarchie werd gepresenteerd. Kwam je fysiek dichterbij dan werd het object geïsoleerd als in een kijkdoos.
Elk voorwerp is egaal uitgelicht en openbaart zijn eigen wereld aan details.

Wand van zwart mdf. De vakken zijn ad random uitgefreesd door een cmc freesmachine. In deze wand zitten ca. 200 acrylaat boxen afgesloten door transparante acrylaat voorkanten. De zgn. ‘softboxen’worden door tl- buizen indirect verlicht. Afmeting: 18m lang x 3m h.


Opdrachtgever: Stedelijk Museum Alkmaar, Sandra de Vries. Uitvoering: Ubachs, Amsterdam. Van Buseck, Diemen. 
Gezamelijk ontwerp: Willem Hoebink en Floris van der Kleij. Oplevering in 2000. 
Uitbreiding ontwerp met interactieve elementen in 2005 door Willem Hoebink. Verwijderd december 2015

 

tu delft luchtvaart- en ruimtevaarttechniek

tu delft luchtvaart- en ruimtevaarttechniek

De faculteit voor luchtvaart- en ruimtevaarttechniek van de TU-delft wilde een presentatiemeubel in hun ontvangstruimte voor hun prototypes en nieuwe materialen. De modulaire kast werkt in de ruimte als een soort van driedimensionale luxaflex. De verticale vlakken of lamellen zijn de helft zo breed als de horizontale vlakken. Door de twee verschillende modules aan elkaar te monteren 'verplaatst' de kast zich. De mate van verplaatsing is speciaal voor de maat van de ruimte bepaald. De vierkante binnenruimtes die ontstaan na montage van de modules zijn opgevuld met acrylaat, waardoor de kast vitrines heeft en ook zijn constructieve stijfheid krijgt.
Kast is opgebouwd uit 9 mm berkenmultiplex, beplakt met grijs hpl, acrylaatplaat en boekschroeven.

Opdrachtgever TU Delft, professor Adriaan Beukers, Uitvoering: Boerboom, Bergeijk. Gezamelijk ontwerp Willem Hoebink en Floris van der Kleij. Opgeleverd in 2004.

 

fotovlaggen, Albert Cuyp markt, kunst in de openbare ruimte,

500 meter lange slinger tbv 100-jarig bestaan Albert Cuyp

De gemeente Amsterdam wilde het 100-jarig bestaan van de Albert Cuyp markt gepast vieren. Het ontwerp van de ‘fotovlaggen’, gehangen als een slinger over de markt aan de spankabels van de straatverlichting, bleek een oplossing. Het sprak iedereen tot de verbeelding inclusief de marktkooplui.

De foto’s zijn geselecteerd uit de vele fotoarchieven en foto’s van marktkooplui zelf; elke foto vertelt iets specifieks -historisch of anderzins-  over de plek op de markt waar de vlag hangt.

Materiaal: 26 vlaggen, tweezijdig geprint, 3000 mm breed x 4500 mm hoog, inktjet techniek op doek. Merk: Block out Stammoid Banner 4516  Opdrachtgever Stadsdeel Oud Zuid, afdeling Kunst en Cultuur, An

Materiaal: 26 vlaggen, tweezijdig geprint, 3000 mm breed x 4500 mm hoog, inktjet techniek op doek. Merk: Block out Stammoid Banner 4516 Opdrachtgever Stadsdeel Oud Zuid, afdeling Kunst en Cultuur, Anita Frank. Uitgevoerd door Vertical Vision Weesp/www.granderoute.nl Hans van Dijk Ontwerp Studio florisvanderkleij ism Karin Janssen (grafische bewerkingen), Allard Bovenberg (beeldtechniek), Ellen Dosse (beeldredactie), Arthur de Groot (constructeur/windbelasting) en Erik Weeda

 

Materialen: Diverse soorten resthout, tafels van stroken hardboard, geniet op vuren houten latten frame, Frescolithe verf (blauw), lichtslangen, Opdrachtgever; W139, Kunstenaarscentrum W139, Anne Deme

w139, de blauwe loper

Kunstenaarscentrum w139 in Amsterdam organiseerde een symposium voor de pers en betrokkenen uit de kunstwereld om fondsen te werven cq. uitleg te geven aan de ingrijpende verbouwingsplannen (medio 2002). In twee weken tijd moest de ruimte worden ingericht. Van de enorme hoeveelheid hout die er aanwezig was uit vorige exposities hebben we met zes man een soort van gestolde rivier gemaakt; een waterstroom door het 'interieurlandschap'. Hier en daar golft het op tot tafelhoogte, voor de sprekers tijdens het symposium om aan te zitten of om monitoren te plaatsen met beeldmateriaal over W139. Langs de blauwe route staan grote prints, het zijn 3d simulaties/tekeningen van de de nieuwe situatie na de verbouwing, exact gezien vanaf de plek waar men zich op op dat moment op de loper bevindt.

 

Materialen: Diverse soorten resthout, tafels van stroken hardboard, geniet op vuren houten latten frame, Frescolithe verf (blauw), lichtslangen, Opdrachtgever; W139, Kunstenaarscentrum W139, Anne Demeester en Pinque Bueters, Warmoesstraat 139 , Amsterdam. Beeldbewerking: Allard Bovenberg. Oplevering 2002. Ontwerp en realisatie Studio florisvanderkleij.

 

kattenkabinet, monumentenzorg, gouden bocht, kat, bob meijer, wendela scheltema, poes, van eeghen

Kattenkabinet, Herengracht 497 in Amsterdam

Het kattenkabinet is een privé museum en is opgericht ter ere van een hoogbegaafde kat John Piermont Morgan (benoemd naar de Amerikaanse bankier J.P. Morgan). Het bevat een unieke collectie van schilderijen, tekeningen, sculpturen en andere werken, o.a. van Pablo Picasso, Rembrandt, Henri de Toulouse-Lautrec, Corneille, Sal Meijer, waarbij een kat de hoofdrol speelt. De opdracht was om de entree, receptie en museumwinkel op de parterre te herinrichten, zodat het groeiend aantal bezoekers beter geholpen kan worden. Ook moest de klimatologische omstandigheden worden aangepast en de ruimtes van een nieuwe kleurcombinatie worden voorzien. Bovendien moest er berging komen voor de grote collectie affiches in de museumwinkel, waarbij in het ontwerp rekening moest worden gehouden met een goede presentatie van de diverse artikelen.

betonplex meubels, eclecticisme,

Voor deze opdracht is een speciaal modulair meubelsysteem ontwikkeld. Door stapeling zijn diverse toepassingen mogelijk, zoals een berging voor de grote collectie affiches bewaard in kokers, die de letters CATS vormen.

Plattegrond van de nieuwe situatie. Fotografie Anne Reinke, Interieurbouwer Maatschap Spaarndam Dennis de Rond, Tochtportaal Schipper kozijnen ism Boon Edam. Stoffering Siersema interieur, Amsterdam  Loper Limited Editions. Schipper kozijnen Opmeer, Boon Edam, glazen schuifdeur, tochtportaal, mechanische schuifdeuren

De entree met de nieuwe balie en de pui met de schuifdeuren. De pui zit precies op de plek waar het bestaande plafond een sprong maakt, waardoor het een natuurlijke overgang tot stand komt van en naar het tochtportaal.

betonplex, colorplye, sigarenkist, verstek,

De balie is ook opgebouwd uit dezelfde losse elementen als bij het CATS meubel, alleen is het gedeelte met de kokers vervangen door een dichte wand.

Details van met meubelsysteem en de stapeling. De voet, het bovenblad en de (soort van) sushi tafeltjes erboven zijn in verstek verlijmd en in 9 en 18 mm colorplye grijs uitgevoerd, de kast met de berging voor de affiches is in 18 mm zwart betonplex uitgevoerd.

De kokers zijn beplakt met affiches. In de kokers zitten binnenkokers die genummerd zijn en corresponderen met de genummerde affiches aan de muur. De bezoekers kunnen deze binnenkokers er zelf uithalen en afrekenen bij de kassa.

De 'sushi' tafeltjes hebben een rond gat in het midden waar de bestaande molens voor de ansichtkaarten in passen. Hierdoor komt de stalen voet van de molen uit het zicht. Een bestaand raam werd weer in ere hersteld, waardoor de winkel vanuit de trap naar boven richting het museum, beter in het oog springt.

Dennis de Rond, Anne Reinke

Plattegrond van de nieuwe situatie. Fotografie Anne Reinke, interieurbouwer Maatschap Spaarndam Dennis de Rond, tochtportaal Schipper kozijnen ism Boon Edam, stoffering Siersema interieur, Amsterdam, loper Limited Editions. Met dank aan Lonneke Oosterwaal en Anna Koolen.

 

Historisch Museum den Briel, Zeeland

De driedimensionale houten puzzel maakt het mogelijk de verschillende variaties in vorm en hoogte van de gotische kerken in Zeeland en Noord-Brabant te laten zien. Uitvoering: Maatschap Spaarndam, Edward van Altena, Amsterdam, Spuitwerk: firma Marcova, Alkmaar, Opdrachtgever: Historisch Museum Den Briel. Ontwerp Willem Hoebink, Floris van der Kleij

 

De Photographers Association of the Netherlands (PANL). Tentoonstelling in het INIT gebouw te Amsterdam

De Photographers Association of the Netherlands (PANL) is de vereniging voor reclamefotografen in Nederland. Samen met vrijwilligers van de vereniging is een zeer licht en flexibel tentoonstellingsysteem ontwikkeld en gebouwd dat bestaat uit karton, speciaal klitteband en posterstrips.
Karton merk Swap; platen bestaand uit dikke kartonnen alpha-golven met kraftliner. Foto's worden opgehangen in transparante posterstrips, geschikt voor al het verschillende ingestuurde fotomateriaal, uitvoering: Maatschap Spaarndam, Edward van Altena, Amsterdam, Sponsor: 3M Nederland, Duallock. Fotografie: Allard Bovenberg. Ontwerp en realisatie in 2003-2004 Studio florisvanderkleij.

 

studio florisvanderkleij