lavendel, kunst, natuurbeeld

A-venue

Langs de rondweg (A-10) van Amsterdam stond tot 2009 op het Coenplein 25 jaar lang een loos viaduct. Op eigen initiatief en met hulp van velen hebben we van dit viaduct een tijdelijke 'site-specific' sculptuur gemaakt. Op twee grote nieuwe heuvels aan de de uiteinden van het viaduct werden 25000 lavendelplanten geplant. De bloemenzee is o.a. bedoeld als een aankondiging. De aanleg van de tweede buis Coentunnel - waarbij het viaduct na 25 jaar in gebruik wordt genomen - zal in 2014 een feit zijn. De 'Toscaanse heuvels' zijn ook een verwijzing naar de klimaatverschuiving. Verder heeft Lavendel een rustgevende werking - er staan per dag in de spits op deze plek ca 100.000 mensen in de file - en vangen 25000 planten ca 400k/g fijnstof af per jaar. April 2010 is het natuurbeeld afgebroken. Het viaduct maakt nu weer onderdeel uit van de uitbreiding tweede buis Coentunnel.


Swamps bestaat uit David Veldhoen (lid tot 2010), Roel van Timmeren, Floris van der Kleij


Materialen: zand, aarde, bigbags, kratten, grastegels, lavendel

Maten: 235x50x18h.


Voor meer informatie: www.swamps.nl

 

Foto Roger Cremer

Foto Roger Cremer

Sponsoren (financieel): Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedsel (LNV), Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK), Gemeente Amsterdam, Gemeente Zaandam, Cultuurfonds Bank Nederlandse Gemeente,

Sponsoren (financieel): Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedsel (LNV), Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK), Gemeente Amsterdam, Gemeente Zaandam, Cultuurfonds Bank Nederlandse Gemeente, Prins Bernhard Cultuurfonds. Sponsoren (materieel, kennis, arbeid): Alterra Wageningen (WUR) Vincent Kuypers, Groenvoorziening Noord (Theo Meijer), Leo Dedding (advies onderhoud) Rijkswaterstaat (Jasmijn Miete en Jan Pilkes), Vereniging van Bedrijven A'dam Noord (VEBAN), Struyck Verwo, Schoeller Arca Systems, Darthuizer, van Leyen Pallets, Braspenning, Kabel Zaandam, Willem Ox, Gunco, NIEFRA beveiliging, Geert Groote School Amsterdam, Dura Vermeer Consortium Coentunnel Company, Frank Keizer, Dick Spinder. Swamps bedankt van harte -en met name Groenvoorziening Amsterdam Noord (Theo Meijer)- alle sponsoren. Zonder hen was dit eigen initiatief niet van de grond gekomen.

 

Hubbel, ontwerp: Piet van der Werf en Floris van der Kleij

alle informatie over de hubbel staat op een aparte website:  www.hubbels.eu

 

zeewier, openbare ruimte, kunst in de openbare ruimte, verzilting, zoute groente, zeegroente, zeewier, wieren, brak,

manifestatie 'Brak'

Manifestatie 'Brak' is een tijdelijke  'site specific' installatie, bestaande uit een zeeboerderij, debat, oogstfeest en een raamexpositie. De bestaande betonnen bak -gelegen in het water van het Oosterdok in Amsterdam tegenover Architectuurcentrum Amsterdam (ARCAM)- werd volgepompt met vers zeewater om er vervolgens zouttolerante gewassen in te kweken. 'Brak' gaat in op de gevolgen van de verzilting van Nederland en ver daarbuiten. De zeespiegel stijgt, de kweldruk neemt toe, en de inklinking van de bodem in de polder zet door. Wat zou er gebeuren als men meebeweegt met de natuur en in bepaalde delen van Nederland verzilting wordt toegestaan?

Voor het project 'Brak' wordt de oude situatie fictief hersteld - Amsterdam bestond vroeger in de tijd van de Zuiderzee uit brak water- om de aandacht te vestigen op de gevolgen van verzilting die grote veranderingen met zich mee brengen voor de waterhuishouding. Zie ook het blog

Het zeewater werd gekoeld door IJ-water door deze tyleenslangen heen te pompen. 'Ulva lactuca' (zeesla) groeit bij 18 C.

Vers zeewater wordt door de waterboot van Artis in de bak gepompt

deel van de oogst 'Ulva lactuca' (zeesla)

Met dank aan: Artis Amsterdam, Plant Reseach Centre International Wageningen (PRI-WUR) Willem Brandenburg en Julia Wald, Vincent Kuypers Alterra Wageningen, Arcam, Martin Mulder, Eva Sneider, Roland de Thouars, Andre Oosterhuis, Dries Schuwer, Yttje Feddes, Anneke van Veen, Erik de Jong. Sponsoren (financieel): Amsterdam Fonds voor de Kunst, Stimuleringsfonds voor de Architectuur (SfA), Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Doen. Maatvoering: 10 x14,5 x 0,8m h Uitvoering: Zomer 2011 Initiatief en ontwerp: Swamps, Roel van Timmeren en Floris van der Kleij Voor meer informatie: swamps-brak.blogspot.com

 

fotovlaggen, Albert Cuyp markt, kunst in de openbare ruimte,

500 meter lange slinger tbv 100-jarig bestaan Albert Cuyp

De gemeente Amsterdam wilde het 100-jarig bestaan van de Albert Cuyp markt gepast vieren. Het ontwerp van de ‘fotovlaggen’, gehangen als een slinger over de markt aan de spankabels van de straatverlichting, bleek een oplossing. Het sprak iedereen tot de verbeelding inclusief de marktkooplui.

De foto’s zijn geselecteerd uit de vele fotoarchieven en foto’s van marktkooplui zelf; elke foto vertelt iets specifieks -historisch of anderzins-  over de plek op de markt waar de vlag hangt.

Materiaal: 26 vlaggen, tweezijdig geprint, 3000 mm breed x 4500 mm hoog, inktjet techniek op doek. Merk: Block out Stammoid Banner 4516  Opdrachtgever Stadsdeel Oud Zuid, afdeling Kunst en Cultuur, An

Materiaal: 26 vlaggen, tweezijdig geprint, 3000 mm breed x 4500 mm hoog, inktjet techniek op doek. Merk: Block out Stammoid Banner 4516 Opdrachtgever Stadsdeel Oud Zuid, afdeling Kunst en Cultuur, Anita Frank. Uitgevoerd door Vertical Vision Weesp/www.granderoute.nl Hans van Dijk Ontwerp Studio florisvanderkleij ism Karin Janssen (grafische bewerkingen), Allard Bovenberg (beeldtechniek), Ellen Dosse (beeldredactie), Arthur de Groot (constructeur/windbelasting) en Erik Weeda

 

open huis, vathorst. Stills uit het presentatiefilmpje

Ontwerp voor een podium in het Park van de Tijden in Vathorst, een Vinexlocatie bij Amersfoort. Het ontwerpvoorstel is opgebouwd uit gevelfragmenten die direct ontleend zijn aan de omringende nieuwbouw. Het gebruik van o.a. identiek metselwerk, kozijnen en lijstwerk, lantaarnpalen en andere detaillering maken het bouwwerk tot een staalkaart van de Vinex-architectuur. Er ontstaat een opengewerkt huis dat het podium wordt van het theater van alledag. Het interieur kan door de gebruikers verder worden ingevuld.

Opdrachtgever: Stichting Vario Mundo (voor een besloten inzending). Illustraties 3Dfruit, geluid Erik Weeda. Afmeting podium: 20 x 20 meter, ca 6,5 m hoog. Gezamelijk schetsontwerp : Willem Hoebink, Jan Hein Daniëls en Floris van der Kleij. Juni 2003. Niet uitgevoerd.

 

 

studio florisvanderkleij