tu delft luchtvaart- en ruimtevaarttechniek

tu delft luchtvaart- en ruimtevaarttechniek

De faculteit voor luchtvaart- en ruimtevaarttechniek van de TU-delft wilde een presentatiemeubel in hun ontvangstruimte voor hun prototypes en nieuwe materialen. De modulaire kast werkt in de ruimte als een soort van driedimensionale luxaflex. De verticale vlakken of lamellen zijn de helft zo breed als de horizontale vlakken. Door de twee verschillende modules aan elkaar te monteren 'verplaatst' de kast zich. De mate van verplaatsing is speciaal voor de maat van de ruimte bepaald. De vierkante binnenruimtes die ontstaan na montage van de modules zijn opgevuld met acrylaat, waardoor de kast vitrines heeft en ook zijn constructieve stijfheid krijgt.
Kast is opgebouwd uit 9 mm berkenmultiplex, beplakt met grijs hpl, acrylaatplaat en boekschroeven.

Opdrachtgever TU Delft, professor Adriaan Beukers, Uitvoering: Boerboom, Bergeijk. Gezamelijk ontwerp Willem Hoebink en Floris van der Kleij. Opgeleverd in 2004.

 

Materialen: Diverse soorten resthout, tafels van stroken hardboard, geniet op vuren houten latten frame, Frescolithe verf (blauw), lichtslangen, Opdrachtgever; W139, Kunstenaarscentrum W139, Anne Deme

w139, de blauwe loper

Kunstenaarscentrum w139 in Amsterdam organiseerde een symposium voor de pers en betrokkenen uit de kunstwereld om fondsen te werven cq. uitleg te geven aan de ingrijpende verbouwingsplannen (medio 2002). In twee weken tijd moest de ruimte worden ingericht. Van de enorme hoeveelheid hout die er aanwezig was uit vorige exposities hebben we met zes man een soort van gestolde rivier gemaakt; een waterstroom door het 'interieurlandschap'. Hier en daar golft het op tot tafelhoogte, voor de sprekers tijdens het symposium om aan te zitten of om monitoren te plaatsen met beeldmateriaal over W139. Langs de blauwe route staan grote prints, het zijn 3d simulaties/tekeningen van de de nieuwe situatie na de verbouwing, exact gezien vanaf de plek waar men zich op op dat moment op de loper bevindt.

 

Materialen: Diverse soorten resthout, tafels van stroken hardboard, geniet op vuren houten latten frame, Frescolithe verf (blauw), lichtslangen, Opdrachtgever; W139, Kunstenaarscentrum W139, Anne Demeester en Pinque Bueters, Warmoesstraat 139 , Amsterdam. Beeldbewerking: Allard Bovenberg. Oplevering 2002. Ontwerp en realisatie Studio florisvanderkleij.

 

Historisch Museum den Briel, Zeeland

De driedimensionale houten puzzel maakt het mogelijk de verschillende variaties in vorm en hoogte van de gotische kerken in Zeeland en Noord-Brabant te laten zien. Uitvoering: Maatschap Spaarndam, Edward van Altena, Amsterdam, Spuitwerk: firma Marcova, Alkmaar, Opdrachtgever: Historisch Museum Den Briel. Ontwerp Willem Hoebink, Floris van der Kleij

 

open huis, vathorst. Stills uit het presentatiefilmpje

Ontwerp voor een podium in het Park van de Tijden in Vathorst, een Vinexlocatie bij Amersfoort. Het ontwerpvoorstel is opgebouwd uit gevelfragmenten die direct ontleend zijn aan de omringende nieuwbouw. Het gebruik van o.a. identiek metselwerk, kozijnen en lijstwerk, lantaarnpalen en andere detaillering maken het bouwwerk tot een staalkaart van de Vinex-architectuur. Er ontstaat een opengewerkt huis dat het podium wordt van het theater van alledag. Het interieur kan door de gebruikers verder worden ingevuld.

Opdrachtgever: Stichting Vario Mundo (voor een besloten inzending). Illustraties 3Dfruit, geluid Erik Weeda. Afmeting podium: 20 x 20 meter, ca 6,5 m hoog. Gezamelijk schetsontwerp : Willem Hoebink, Jan Hein Daniëls en Floris van der Kleij. Juni 2003. Niet uitgevoerd.

 

 

aemsteldent bv, showroom voor tandarts 'equipment'

Aemsteldent ligt op een industrieterrein vlak voor Uithoorn, in de buitenbocht van de Amstelrivier. De casco ruimte bestaat uit twee bouwlagen waarvan de verdiepingsvloeren zijn uitgevoerd in betonnen kanaalplaten van 6 x1,20 meter.
De basis van het plan bestaat uit één ruimtelijke ingreep; twee kanaalplaten worden volledig verwijderd. Vervolgens is er een grote glasgevel met een hoogte van twee verdiepingen (6,50 m hoog) schuin door de overgebleven kanaalplaat gestoken. Hierdoor ontstaat een vide. De glaswand hangt met glazen ribben aan het bouwkundige plafond. De trap loopt parallel aan deze glaswand. De routing en ruimtes die hierdoor ontstaan, leveren de gewenste verschillende functies: Tochtportaal, hal, garderobe, toiletten, kantoor en berging op de begane grond. Op de eerste verdieping de grote showroom met uitzicht over de Amstel en directie-en bespreekruimte, te bereiken over een loopbrug.


De tandarts'equipment' kan door de vide naar boven worden gehezen; de tandartsstoelen zij gemonteerd op een uitneembare plateau's, waardoor bij het verwisselen van de stoelen gemakkelijk het div. leidingwerk (water, lucht enz.) kan worden aangepast.


Acoustisch houten plafond uitgevoerd in Red Cedar,
Vloeren: epoxy gietvloer.
Stalen trap, stalen omheining met Bankirai houten leuningen en treden.
Afmeting begane grond ca 40m2, eerste verdieping ca 90m2
Opdrachtgevers: Aemsteldent bv, Peter van Wagenberg, George van der Meij
Opgeleverd in 1999. Ontwerp en voeren directie: Studio florisvanderkleij

 

 

Foto-agentschap en studio's Witman Kleipool, Amsterdam

De verhoogde in blauw epoxy geschilderde vloer is de 'entreezone' van WK agentschap; de hellingbanen dienen ervoor om de trolleys voor foto 'equipment' rijdend van de een naar de andere studio te vervoeren.

Middenin staat het zgn. 'ruimtegebonden meubel'. Tegen de klok in vertegenwoordigt het vier functies: receptie, servieskast, keuken en garderobe.

Het meubel bestaat uit één materiaal (watervast berkenmultiplex), de ronde ramen zijn van gepolijst rvs.

Opdrachtgevers: Sandra Witman en Frances Kleipool. Ontwerp, voeren directie en oplevering: Studio florisvanderkleij


 

studio florisvanderkleij