Aemsteldent

Voor een tandarts, Aemsteldent, werd het kantoor interieur ontworpen. Aemsteldent ligt op een industrieterrein vlak voor Uithoorn, in de buitenbocht van de Amstelrivier. De casco ruimte bestaat uit twee bouwlagen waarvan de verdiepingsvloeren zijn uitgevoerd in betonnen kanaalplaten van 6 x 1,20 meter.
De basis van het plan bestaat uit één ruimtelijke ingreep; twee kanaalplaten worden volledig verwijderd. Vervolgens is er een grote glasgevel met een hoogte van twee verdiepingen (6,50 m hoog) schuin door de overgebleven kanaalplaat gestoken. Hierdoor ontstaat een vide. De glaswand hangt met glazen ribben aan het bouwkundige plafond. De trap loopt parallel aan deze glaswand. De routing en ruimtes die hierdoor ontstaan, leveren de gewenste verschillende functies: Tochtportaal, hal, garderobe, toiletten, kantoor en berging op de begane grond. Op de eerste verdieping de grote showroom met uitzicht over de Amstel en directie-en bespreekruimte. De bespreekruimte is te bereiken over een loopbrug.

De tandarts ‘equipment’ kan door de vide naar boven worden gehezen. De tandartsstoelen zij gemonteerd op een uitneembare plateau’s. Door deze manier van montage wordt het verwisselen van stoelen vergemakkelijkt. Het diverse leidingwerk (water, lucht enz.) kan gemakkelijk worden aangepast.

Praktische informatie

Akoestisch houten plafond uitgevoerd in Red Cedar,
Vloeren: epoxy gietvloer.
Stalen trap, stalen omheining met Bankirai houten leuningen en treden.
Afmeting begane grond ca 40m2, eerste verdieping ca 90m2
Opdrachtgevers: Aemsteldent bv, Peter van Wagenberg, George van der Meij
Opgeleverd in 1999. Ontwerp en voeren directie: Studio florisvanderkleij